• Vem är du som användare och vad bör man kunna om sin dator, surfplatta eller mobil?

 • När det gäller hur vi använder vår teknik har vi alla ett väldigt viktigt beslut att fatta. Antingen så är det vi som styr över tekniken, eller så är det tekniken som styr över oss.

  Ta kontroll över din teknik

  Jag har nyligen skaffat hund, och där är det tydligt att om man inte själv tydligt visar att det är jag som bestämmer vart vi är på väg och vilket tempo som gäller, så kommer hunden oundvikligen att vara den som bestämmer. Precis samma sak gäller för en dator, surfplatta eller mobil.

  Om vi inte fattar ett aktivt beslut att det är vi som styr över vår teknik, så är det oundvikligen så att det är tekniken som styr över oss.

  Om vi inte bestämmer oss för att införskaffa ett bra antivirusprogram, ladda ner rätt appar eller använda rätt inställningar, så kommer vår dator, surfplatta eller mobil att skapa problem och fungera sämre.

  Så börjar du med din dator, surfplatta eller mobil

  Men det finns alternativ. Vi behöver ta kontroll genom att skaffa rätt grundkunskaper och produkter beroende på vilka krav vi ställer på vår teknik, för om du bara ska kolla epost och läsa nyheter på nätet behöver du inte samma kunskap som om du ska vara ute i sociala medier, spela spel, jobba eller redigera bilder.

  Så först och främst ska man ta reda på vilken typ av användare man är och reflektera över vad man verkligen bör ha koll på innan man börjar ladda ner för mycket eller går in på olika sidor och applikationer.

  Så oavsett vem du är som användare eller vad du behöver ha koll på så ska vi på Teknikkompis hitta en lösning till dig!