• Årets julklapp – Vad är VR-glasögon?

 • Många pratar om det, men vad är VR-glasögon?

  Årets julklapp är VR-glasögon. VR, som står för “virtual reality”, och syftar till att skapa en “virtuell verklighet” som vi kan leva oss in i med hjälp av en digital enhet som projicerar bilder framför oss. Glasögonen ger oss möjlighet att titta runt i ett spel, en film eller annan miljö som skapas framför oss.

  I dagsläget finns VR-glasögon som fungerar med hjälp av en smartphone som hålls nära framför ögonen, eller i de mer avancerade VR-glasögonen så är själva glasögonen skapade som en egen digital enhet (dator).

  I dagsläget använder vi någon form av hjälm eller glasögon för att skapa en virtuell bild framför våra ögon, men det är inte otänkbart att vi i framtiden kommer kunna åstadkomma detta i rum omkring oss eller till och med skapa en bild i vår hjärna.

  Bildresultat för vr glasögon

  Hur kommer VR att påverka oss?

  Som vanligt när det kommer något nytt i teknikutvecklingen så överskattar man hur det kommer att påverka oss kortsiktigt, men också underskattar hur det kommer att påverka oss långsiktigt.

  När datorn gjorde sitt intåg var det samma sak. Vi visste att något stort var på gång men det har tagit oss väldigt lång tid för att det ska bli en så pass viktig del i vår vardag som det är idag. Men det är som med alla stora förändringar och skiften. Det tar tid.

  VR kommer sannolikt först och mest att påverka de som idag spelar TV- och datorspel. Spelvärlden är ett naturligt första steg. Men framtiden för VR är väldigt omfattande.  

  I det andra steget kan det handla om allt från mäklare visar nya lägenheter till att bilföretag kan demonstrera den senaste modellen med hjälp av VR – som om du var där på riktigt.

  Det slutliga tredje steget är i interaktionen mellan människor. Detta kan i längden leda till att alla möten exempelvis sker i ett virtuellt rum där vi ser varandra som i verkligheten.